Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-11-16 10:30:57

Adódömping: Robin után jön Tobin + videó

A valutaátváltásokat sújtó ún. Tobin-adó bevezetését kezdeményezi az MSZP baloldali tömörülése. A Fidesz szerint pedig a kormány tévúton jár a javaslattal.

Az új adó a pénzváltókat érintené. A Tobin-adó lényege, hogy minden átváltott tételt egy ezrelékes adó sújtana. Ez elsősorban azok számára jelentene terhet, akik naponta nagy tételben váltanak valutát.

Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint így nem csak a valutaspekulációk fékezhetők meg, de ezáltal pénzügyi forrásokat is teremthetnének világméretű problémák megoldására.

Minden pénzváltás után – a tervek szerint - egyezreléknyi adót kellene fizetni mindenkinek. Ez például 100 euró esetén, ami a mostani árfolyam szerint 27 forint lenne.

Szakértők azt mondják, a kis összeget váltókat ez nem érintené rosszul. A valutaváltóknál viszont nem örülnek az új adónak.

A Fidesz szerint sincs szükség új adóra. „Az állandó megszorítás, az új adónemek bevezetése, az állandó adóemelés és tehernövelés rossz út.” – állítja Szijjártó Péter, Fidesz szóvivője.

Ha a kormány elfogadja a platform előterjesztését, akkor néhány éven belül életbe léphet a javaslat.

A Tobin-adó elképzelése a kilencvenes évek végén, a sorozatos pénzügyi és gazdasági válságok után került újra napirendre, az alterglobalista mozgalom követeléseként.

James Tobin Nobel-díjas közgazdász gondolatának lényege, hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony adóval megfékezhetők a spekulációs mozgások úgy, hogy közben a működőtőke gyakorlatilag zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis - alacsony volta miatt - csak a spekulációra jellemző többszöri, sűrű átutalásokat sújtaná igazán.

További belföldi híreink