Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-05-10 19:19:05

Tomcat: Miért vagyok én olyan érdekes? - videóval

A radikális eszmék elleni küzdelemre, a szélsőségesektől való elhatárolódásra szólította fel a Békenap résztvevőit Gyurcsány Ferenc. A II. világháború európai befejezésének évfordulóján az MSZP másodszor szervezett fáklyás felvonulást a kirekesztés ellen.

A rendőrség éjfélig fokozott ellenőrzéseket tartott, este három férfit elő is állítottak, de nem közvetlenül a rendezvényekhez kapcsolódóan.

Rendőrségi motorcsónak, több tucatnyi szervező és biztonsági őr is vigyázott, hogy ne zavarhassák meg rendbontók a Békenapot. A színpad közelébe jutni csak átvizsgálás után lehetett, a tömegben azonban felbukkantak a Kossuth térről ismerős arcok is.

Az MSZP már másodszor szervezett fáklyás felvonulást a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.

Gyurcsány Ferenc szerint egyre nagyobb teret nyernek a szélsőséges eszmék. A miniszterelnök-pártelnök ezért felszólított arra, hogy minden kapcsolatot szakítsanak meg a Jobbikkal és a Magyar Gárdával, és azokkal a pártokkal is, amelyek kapcsolatot keresnek a radikálisokkal.

Azt szeretném kérni a Magyar Közársaság valamennyi polgárától, hogy ne egyszerűen fordítsa el a fejét, hanem mondja azt, hogy nem, hogy mondja azt, hogy nem kérünk ebből, hogy nem működünk velük együtt, hogy mondja azt, hogyha kell, akkor megküzdünk. – mondta Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök-pártelnök.

Gyurcsány Ferenc beszédét azonban folyamatosan megzavarták a túlpartról, ahonnan kihangosítva kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

A megemlékezés résztvevői ezután átvonultak a Holocaust áldozatainak emléket állító vascipőkhöz, és ott helyezték el fáklyáikat. Az egymás mellé tett fáklyák akkora lánggal égtek, hogy a rendezvény végén a tűzoltók is a helyszínre vonultak.

A felvonulás alatt nem történt incidens, de a rakpart környéken több szóváltás is kialakult.

Tomcat azt kiabálta azt őt filmező tévésekbek: "Miért vagyok én olyan érdekes?"

A Békenap miatt éjfélig fokozottan ellenőriztek a rendőrök: a Kossuth téren elfogtak egy férfit, akit kiskorú veszélyeztetése miatt köröztek, egy embert azért állítottak elő, mert nem tudta igazolni magát, egy másikat pedig azért, mert garázdálkodott.

Ajánlom

További belföldi híreink