Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-05-13 20:55:53

Nem kell Gyurcsány feje az SZDSZ-nek + videó

A liberális politikus állítja: nem kérik Gyurcsány fejét.

„A mai nap is, a kormányszerkezet körüli bizonytalanságok is jól mutatja, hogy mennyire ingoványos a kisebbségi kormányzás. Ma nem tudom elképzelni, hogy az SZDSZ megszavazza a költségvetést, ami a kormány bukását jelenti” – magyarázta Kovács Kálmán szabad demokrata politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy mennyire elképzelhetetlen számára, hogy tartósan kisebbségben kormányozzon Gyurcsány Ferenc.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában a liberális politikus azt mondta: évente kétszer, a költségvetéskor és az adótörvények idején kerül vízválasztó helyzetbe a kisebbségi kormány. Mint mondta: az SZDSZ csak akkor szavazhatja meg a költségvetést, ha egyetért a mögötte található célokkal. A költségvetésnek tartalmaznia kell olyan reformerejű lépéseket, amelyeket az SZDSZ támogatni tud.

Kovács kifejtette: a kormányátalakítással kapcsolatban elég sok kételyük merült fel azzal kapcsolatban, hogy a mostani lépések a hatékonyságot szolgálják-e, de úgy döntöttek, hogy utat engednek Gyurcsány kérésének. Ettől függetlenül a minisztériumok és a kormány előterjesztései lesznek az igazi próbái a kisebbségi kormánynak, hogy azokhoz képesek-e megnyerni az SZDSZ.

„A Parlamentben azonban nincsenek meg a feltételei a kisebbségi kormányzásnak, hiszen, ha az SZDSZ-t nem tudja megnyerni az MSZP, akkor további partneri lehetősége nincs” – tette hozzá Kovács, aki szerint ezért újra kell kötni a koalíciót új tartalmi és személyi feltételekkel.

Azon kérésére, hogy ezen kijelentésével az SZDSZ „fodorista” vonulata Gyurcsány fejét, azaz a miniszterelnök távozását követeli, a politikus elmondta: Soha nem mondtuk, hogy Gyurcsány Ferenc fejét kérjük a további kormányzáshoz. Program és személyi szinten a két pártnak közösen kell döntéseket hoznia.

Ajánlom

További belföldi híreink