Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-06-07 13:39:57

TGM: a monoki modell gyalázat, Kolláth: TGM szélsőségesen gondolkodik

Éles szóváltásba keveredett a monoki modellel kapcsolatban Tamás Gáspár Miklós filozófus és Kolláth György alkotmányjogász.

A monoki döntés, miszerint a szociális segélyek kifizetését ezentúl közmunkavégzéshez kötik, az elmúlt harminc év legnagyobb disznósága – mondta az ATV Civil a pályán című vitaműsorában Tamás Gáspár Miklós. A filozófus hozzá tette: soha nem háborodott fel ennyire, mint most, mert a közvélemény nagyobb része által támogatott monoki megoldás szerinte a legelesettebb, legszegényebb rétegeknek prédikál erkölcsöt.

TGM szerint a szociális segélytől megfosztott emberek számára két kiút van: a börtön vagy a temető: „Gyalázat és marhaság, hogy emberek értékét azon az alapon határozzák meg, hogy gazdasági szempontból mennyire termelékenyek”.
TGM nem vonta kétségbe, hogy a mélyszegénységbe süllyedt emberek sokszor nem fogadják el a segítő kezet: nem küldik iskolába a gyermekeiket, nem hajlandóak közmunkát végezni, de ez nem mégsem lehet ok arra, hogy megfosszák őket túlélési esélyeiktől.
TGM szerint kevés ember dolgozik sokat. A megoldás a munkaidő csökkentése lenne, ezáltal több ember jutna munkához.

Kolláth György alkotmányjogász megütközéssel hallgatta Tamás Gáspár Miklós szavait, és úgy minősítette, hogy az „az eseményeket az elefántcsonttoronyból követő, radikális, sőt szélsőséges gondolkodás” eredménye.

„Szó nincs arról, ahogy bárkinek elvennék a túlélési esélyét egy kis munkával. Szó nincs arról, hogy alkotmányellenes arra kötelezni a szülőt, hogy járassa iskolába gyermekét” – mondta a műsorban Kolláth, ám azt is hozzá tette: jogi értelemben aggályos a monoki önkormányzat kezdeményezése, mert a szociális törvény nem hatalmazza fel az önkormányzatokat arra, hogy közmunkavégzéshez kössék a szociális támogatások kifizetését. Sőt, a jelenlegi törvények alapján a közmunkáért pénzt kell fizetni.

Ajánlom

További belföldi híreink