Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-06-10 08:40:00

Az unió ment meg minket a csillagászati húsáraktól + videó

Elindultak felfelé a húsárak, már a sertéstenyésztők is emelnek. A vágóhidak szerint még legalább 20 százalékkal kellene drágulni a sertéshúsnak, a kereskedők viszont ilyen mértékű emelésnél a fogyasztás csökkenésétől tartanak.

Az árak azért sem nőhetnek drasztikusan, mert az unióban jelentős sertés-készleteket halmoztak fel, a hűtőházak még tele vannak olcsó hússal. Az élő sertés év elején kilónként még 270 Ft-ba került, mostanára elérte a 340 Ft-ot.

Hét évvel ezelőtt már több mint 400 Ft-ba került az élő sertés kilója, a minőségi sertéskarajért pedig 1500-1700 Ft-ot kértek. Az árak azonban jelentősen visszaestek, az élő sertésé 250, a karajé 1000 Ft-ig. A sertéstartók most azt remélik, hogy a szűkös évek után újra elérik a 2001-es szintet, hiszen drasztikusan nőttek a költségeik, elsősorban a takarmány- és az energia drágulása miatt.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége az ATV Híradójának elmondta: „Egy 1500-1700 karaj vagy comb-árnál látom én nullásnak a termelést, mind a húsipar, mind az élelmiszeripar, mind a sertéstartók részéről.”

A kereskedők szerint a drágulásnak a fogyasztás csökkenése szabhatna gátat, ettől azonban nem tartanak a húsiparosok. Remény Ervin, a HÚSCÉH, a Vállalkozó Húsiparosok és Húskereskedők Szövetsége elnöke kifejtette: „A fogyasztói szokások konzervatívak, idáig még bármennyi volt az ára a sertéshúsnak, a fogyasztók ugyanannyit vásároltak.”

Ajánlom

További belföldi híreink