Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-07-12 16:00:45

Melegek: Jézusnak is két apja volt

Ha az volt a céljuk a felvonulással hogy provokálják a többségi társadalmat, akkor ez sikerült – vélekednek a kereszténydemokraták a melegparádéval kapcsolatban. A szociológus szerint Európában a többség nem szereti, ha olyan kérdésekben tartják össztűz alatt, melyek számukra nem fontos ügyek – írja a HETEK.

A KDNP-s Lukács Tamás szerint nyílt provokációnak minősül, hogy a melegfelvonulás résztvevői a hagyományos keresztény felekezetek jelképeit is használták és a hívő emberek számára szent dolgokat figurázták ki: az egyik résztvevő egy Jézus arcát modern stílusban ábrázoló plakátot vitt végig a meneten, amelyre nagy betűkkel az volt ráírva: Jézusnak is két apja volt. Egy másik meleg férfi papi ruhába öltözött, kezében Bibliát és kettős keresztet tartott.
„Ha az volt a céljuk a felvonulással hogy provokálják a többségi társadalmat, akkor ez sikerült., és ennek következményei is lettek, még ha nem is a többség egyetértésével” – mondta a HETEK megkeresésére a képviselő, aki nem szeretné, hogy a „meleglobbi” kormányzati segítséggel zajló térnyerése a holland modellbe torkolljon, ahol is egyes pártok már a pedofília legitimálásáért emelnek szót a parlamentben. (Éppen a KDNP sérelmezte, hogy a melegfesztivál plakátján félmeztelen kisgyerekek voltak láthatóak).
Lukács is úgy véli, hogy „kockázatos játékot játszik a kormány”, amikor nem fékezi meg a rendőrség által jól ismert rendbontókat a meglévő jogszabályi és rendészeti lehetőségek alkalmazásával.

Tamás Pál szociológus szerint a melegkérdés azért tud újra és újra felbukkanni a közbeszéd szintjén, mert a többi kisebbséggel ellentétben a homoszexuálisok egy „magukat nagyon harcosan láthatóvá tevő kisebbség”, akik komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a többségi társadalom észlelje a jelenlétüket. Ám, míg az amerikai világban ez a fajta „testpolitika” eredményes tud lenni és fontos része a kommunikációnak, Európában a többség nem szereti, ha olyan kérdésekben tartják össztűz alatt, melyek számukra nem fontos ügyek.
„Ha a melegek nem generálnának folyamatos témákat az őket megillető jogokról, akkor a többségi idegenkedés nem jelentkezne ellenvéleményben” – fejtette ki a HETEK kérdésére a szakember, hozzátéve, hogy a múlt hétvégén is a meleg mozgalom azon szárnyát érte atrocitás Budapesten, mely a szimbolikus másság utcai önfelmutatására épített. „Az agresszív elutasításnak – teszi hozzá Tamás Pál – természetesen semmi köze a társadalmi többség toleráns idegenkedéséhez: politikai kérdésről van szó, mivel a kelet-európai posztszocialista országok közül egyedül hazánkban jöhetett létre egy olyan ’urbánus gerillamozgalom’, melynek név szerint ismert tagjai büntetlenül ténykedhetnek immár három éve.”

HETEK / Szobota Zoltán

További belföldi híreink