Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-07-07 16:10:17

Élő lánccal tiltakoztak a Kincsem park eladása ellen + videó

Élőlánccal tiltakoztak civilek a Kincsem Park eladása ellen; a Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis a terület értékesítését fontolgatja.

A tiltakozók azt mondják, ezzel nemcsak Magyarország egyik nemzeti kulturális öröksége, de Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete is halálra lenne ítélve. A 83 éves Kincsem Park évente 1000 futamnak ad otthont, évi 100 versenynapon. Megszüntetése miatt veszélybe kerülne a 181 éves magyar lóversenyzés. Ráadásul a terület jelenlegi formájában fontos környezetvédelmi célokat szolgál.

Egy hatalmas, egybefüggő, majdnem 100 hektáros zöld területről van szó, ami, a levegő minősége szempontjából is fontos tényező. Ha beépítik, az komoly környezetvédelmi károsító hatást jelent - mondta Horváth Zalán szervező

A tüntetők először az épület előtt formáltak élőláncot, körülbelül 100-an. Aztán pedig jöttek az önjelölt szónokok. A tiltakozó tömeg ezután a Kincsem Park bejárata felé vette az irányt, ott azonban először nem akarták beengedni őket. Végül aztán bejutottak, és megint élőláncot formáltak. A szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy úgymond megmentsék a parkot. Eddig 15 ezer kézjegy gyűlt össze.

Kerestük a Nemzeti Vagyonkezelőt is, de egész nap elérhetetlenek voltak. Egy korábbi közleményük szerint azonban korántsem ilyen súlyos a helyzet, viszont a közel egymilliárd forintos éves veszteség szerintük sem finanszírozható már tovább. Információink szerint egyébként a terület, ha azt később nem sportcélokra használják majd, akár 70-80 milliárd forintért is elkelhet.

Ajánlom

További belföldi híreink