Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-12-10 18:30:45

Roma-nem roma konfliktus: Több rendőrt a legveszélyesebb városokba

Biztonsági őrség és a Készenléti Rendőrség fejlesztése a terv.

Egyebek mellett így szeretné kezelni a hatóság a romák és nem romák közötti konfliktusokat.
Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőrség több szakmai anyagot is készített, amelyekből a három pilléren nyugvó tervet fogadták el. A terv előkészítésekor 104 olyan települést regisztráltak, ahol különösen veszélyeztetett a közbiztonság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a roma-nem roma ellentétek nem új keletűek, összetűzések, konfliktusok a rendszerváltás óta többször előfordultak. A rendőrség most intézkedési tervet dolgozott ki, de szerintük a helyzetet nem lehet csak az ő eszközeikkel megoldani. A terv előkészítésekor 104 különösen veszélyeztetett települést regisztráltak az országban - az összes település 3,3 százalékát - összesen 12 megyében. Nyáron ezeken a településeken két hetes fokozott ellenőrzés volt, ami után a lakóktól pozitív visszajelzések érkeztek. Ezután készült el több rendőrszakmai koncepció is a helyzet megoldására, melyek közül végül egy három pilléres javaslatot fogadtak el.

Az első eleme a tervnek, hogy a Készenléti Rendőrség mostani három bevetési főosztálya mellett egy újabbat hoznának létre a szervezeten belül. Ezt három osztályra bontanák, az egyes csapatokat Vas-, Győr-Moson-Sopron- és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyeznék el. Tagjai a megyei rendőrségek tagjaiból állnának, illetve az egyes régiók létszám feletti állományából.

A második pillér a körzeti megbízotti hálózat fejlesztése. 150 körzeti megbízottal bővítenék a szolgálatot, de nem újonnan felvett rendőrökkel, hanem a már rendszeresített létszámból. A terv költségfedezetét a kormány biztosítja. Jelenleg már 113 körzeti megbízott tevékenykedik az érintett településeken, a maradék 37 elosztásához országos körzeti megbízotti adatbázis készült, illetve egy országos digitális térkép.

A terv harmadik része, hogy a rendőrség szervezetén belül egy biztonsági őrség létrehozásával növelnék a közterületen dolgozó rendőrök számát. Ennek első lépéseként a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 100 főt fegyveres biztonsági őrré képezne ki. A tanfolyamra jelentkezőknél nem lesz kötelező az érettségi, a képzés után határozott időre közalkalmazottként lennének kinevezve. A csapat 2009 első félévének végén áll várhatóan szolgálatba Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de a létrehozott Fegyveres Biztonsági Őrség országos hatáskörű lenne. Feladatuk elsősorban objektumőrzés lenne, a borsodi központból a megfelelő kapitányságokra helyeznék ki őket. Ezzel felváltanák az egyes helyeken ilyen őrzési feladatokat végző szakképzett rendőröket, akik azután a közrend védelmében vennének részt, növelve az utcán dolgozó rendőrök létszámát.

Ezeken túl az érintett településeken továbbra is szoros kapcsolatot kell tartani a polgárőrségekkel és a többi érintett szervezettel, hatósággal.

delmagyar.hu

Ajánlom

További belföldi híreink