Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-12-18 18:20:29

Gaskó a jobboldal kottájából játszik a kormánybuktatásra?

A ferihegyi reptéren zajló sztrájkkal és a vasutat részlegesen megbénító munkabeszűntetéssel hangolnak a szakszervezetek a januárra tervezett megasztrájkra.

Helyzet van, most kell az asztalra csapni – ezzel a tömör mondattal foglalta össze a HETEK-nek egy szakszervezeti vezető, hogy tulajdonképpen mi áll a szakszervezetek sztrájkaktivitása mögött. A mondat mögöttes tartalmába nem csak azt kell beleérteni, hogy az egyes ágazatokban éleződnek az érdekellentétek, hanem azt is, hogy akkor (továbbá addig és úgy) kell sztrájkolni, amikor (ameddig és ahogyan) a másik felet ez igazán érzékenyen érinti. A válság tehát megfelelő időszak a Gyurcsány-kormánynak „befűteni”.

A külső szemlélő számára reménytelennek tűnik, hogy Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) megállapodásra jusson a MÁV vezetésével és véget érjen a vasárnap hajnal óta tovább gördülő, még januárban meghirdetett vasutas sztrájk, amely gyakorlatilag megbénította a vasúti személyszállítást. A Gaskó István vezette szakszervezet követelése nem túl bonyolult: 250 ezer forintot követelnek minden vasúti dolgozónak a teherszállítási üzletág, vagyis a MÁV Cargo után járó 102,5 milliárdos privatizációs bevételből; illetve a MÁV-ból kiszervezett társaságok munkavállalói részére 10 százalékos alapbéremelésnek megfelelő kiszervezési pótlékot szeretnének kikényszeríteni. A válasz is meglehetősen tömör: Heiczinger István MÁV-vezérigazgató az ATV-ben kijelentette: amíg az igazgatói székben ül, a privatizációs törvényt sértő követelést nem fogják teljesíteni; a kiszervezési pótlékra – ami 6 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést – sem pénze, sem kötelezettsége nincs a MÁV-nak.

Gaskó István VDSZSZ és egyben Liga elnök az ATV-nek azt nyilatkozta, ha a sorrendben hatodik sztrájk nem vezet sikerre, hát lesz hetedik, vagy nyolcadik. A VDSZSZ szerint politikai okai is vannak annak, hogy nem tudnak megegyezni, nevezetesen, hogy a kormány nem kedveli a szakszervezetüket. Politikai akadályokat mások is látnak a témában, ám ellenkező előjellel. A szakszervezetek megosztottak, hogy mit tegyenek. A szocialistákkal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló szakszervezeti vezetők óvatosabban fogalmaznak. Körükben általános vélemény, hogy Gaskó István karakterépítésre használja ki a helyzetet, mivel ő szeretne az egyetlen, igazi szakszervezeti vezető címét birtokolni a magyar társdalomban. Balos kritikusai szerint Gaskó a jobboldal kottájából játszik és a másik jobboldalinak számító szakszervezettel, a már említette Munkástanácsokkal együtt hangolnak a januári „megasztrájkra”.

A teljes cikk a HETEK pénteken megjelenő számában olvasható.

Ajánlom

További belföldi híreink