Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-12-27 15:30:36

Csak minden második diák védett a drogokkal szemben

A kaposvári felmérés kimutatta: a fiatalok kb. 10 százaléka veszélyeztetettnek számít, 35 százalékuk pedig bizonytalan abban, hogy kipróbálja-e valamelyik drogot.

Változtatni kell a jelenlegi drogmegelőzési programon, mert nem elég hatásos - ezt a következtetést vonta le a kaposvári diákok körében végzett, a drogokhoz való viszonyulásról és a várható magatartásról képet adó friss felmérés eredményéből Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

Mint arról beszámolt, minden iskolából 100-100 diákot kérdeztek meg a drogfogyasztási - kábítószer, alkohol és dohányzás - szokásokról, továbbá arra is kíváncsiak voltak, mennyire elnézőek a tanulók társaik drogfogyasztásával kapcsolatosan. A felmérés nem mutatja ki, hogy jelenleg mekkora a szerfogyasztó fiatalok száma, de előrevetíti, hogy hányan válhatnak azzá - magyarázta a szakember.

"Azt látjuk, hogy az iskolások körében magas az alkoholfogyasztó és a dohányzó fiatalok száma, és a felmérésből is az derül ki, hogy nem utasítják el ezen szerek használatát" - összegezte a fórum elnöke a személyes tapasztalatokat alátámasztó vizsgálat eredményét, egyúttal azonban azt is hangsúlyozta: ez természetesen nem jelenti a rendszeres használatot, csupán azt, hogy a diákok nem utasítják el a kipróbálást.

A somogyi megyeszékhely 25 általános iskolájában, illetve középiskolájában végzett felmérés eredményét ismertetve példaként megemlítette, hogy a 14 éves diákok 13, míg a 16 évesek 25 százaléka nem helyteleníti, ha valaki kipróbálja a marihuánás cigarettát; 8, illetve 19 százalékuk maga is kipróbálná. Az alkoholfogyasztással, továbbá a dohányzással kapcsolatos kérdésre a megkérdezett 14 évesek 33 százaléka, míg a 16 évesek 23 százaléka válaszolta azt, nem valószínű, hogy valaha is iszik alkoholt, vagy cigarettázni fog, vagyis a többségük nem zárta ki ennek lehetőségét.

A szakember szerint a helyzetfelmérés túl azon, hogy képet ad a fiatalok drogfogyasztási szokásairól, illetve a drogokhoz való viszonyulásukról, az adott iskolákban tanító pedagógusoknak is segíthet abban, hogy célzottan, az adott helyzetre kidolgozott programokat vezessenek be.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kifejtette: a felvilágosító előadások mellett a közös sportrendezvények, kommunikációs és személyiségfejlesztő tréningek, és a személyes példák lehetnek visszatartó erejűek, irányadók a kiegyensúlyozott életvitelhez. Mint mondta, nem biztos, hogy egy drogprevenciós programnak kimondottan csak a drogokról és azok veszélyeiről kell szólnia, s nem lehet egységes, minden iskolára azonos programot kidolgozni. Minden iskola a saját felmérési eredményeit figyelembe véve tudja megtervezni a szükségletekre alapozott prevenciót, amihez az iskolában tanító pedagógusok mellett nagyon sok segítséget tudnak nyújtani az iskolaorvosok, a védőnők - tette hozzá.

A szakember összegzése szerint a kaposvári diákok több mint a fele védett a drogokkal szemben, valamivel több mint 10 százalékuk veszélyeztetettnek számít, 35 százalékuk pedig bizonytalan abban, hogy kipróbálja-e valamelyiket.

A felmérés eredménye kapcsán kiemelte: most már látják, hol van teendő, ám amellett, hogy fokozottan figyelnek a veszélyeztetett tizenévesekre, nem szabad figyelmen kívül hagyni a bizonytalanokat kitevő egyharmadot sem. Korántsem mindegy ugyanis, hogy a későbbiekben ők melyik csoporthoz tartoznak majd.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink