Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-12-14 12:06:57

A horror a tolnai hétévesek kedvence!

Az alsósok negyede hétvégenként éjfél után is néz tévét.

Ilyen és ehhez hasonló érdekes eredményeket mutat egy Tolna megyei általános iskolában elvégzett felmérés.

Minden hatodik kisiskolás naponta legalább három órát áldoz a televíziózás oltárán – derült ki abból a felmérésből, amelyet Füves Erika, szekszárdi pszichopedagógus végzett el egy Tolna megyei, városi általános iskolában, alsó tagozatos diákok között.

A felmérésbe bevont alsó tagozatosok, azaz 1-4. osztályosok családjában televízió mindenütt volt. Ám nagyjából minden hatodik gyerek azt a választ adta, hogy nem néz tévét. Nagyjából ekkora az aránya azoknak is, akik naponta legfeljebb néhány perc erejéig pillantanak az adásba. Szakember és laikus számára is az egyik legérdekesebb adat arra vonatkozott, hogy esténként hány óráig néznek a gyerekek tévét.

Nos, a klasszikus Tévémaci-szokás, az esti mese utáni készülék kikapcsolás elavultnak tűnik, valamivel kevesebb, mint a gyerekek negyede jár így el. Este tíz után viszont még minden negyedik kisiskolás tévét néz a felmérés szerint, ennél tovább pedig minden hatodik. Az igazán meghökkentők azonban a hétvégi szokások: a gyerekek tizede este tizenegyig, további tizede éjfélig nézi a képernyőt, minden negyedik kisiskolás számára pedig még éjfél után is akadnak bámulni való „gyermekműsorok".

Leggyakrabban testvérrel tévéznek együtt, majd a szülővel történő képernyőbámulás gyakorisága következik, egyharmaduk viszont egyedül élvezi a szem és a szellem rágógumiját. Füves Erika szerint ennek az is oka, hogy minden negyedik fiatalnak a saját szobájában is van készüléke, egyharmaduk pedig otthon bármilyen műsort megnézhet. Így az sem különösebben meglepő, hogy a felmérés szerint a kisdiákok harminc százalékának a horror is a kedvenc műfaja. Bár hozzá kell tenni, hogy a rajzfilm és a mesefilm magasan vezet a népszerűségi listán.

A felmérés idején még a Való Világ szögezett milliókat a képernyő elé. Az első osztályosoknál is ez jött be leginkább. A másodikosoknál a valóságshow a népszerűségi rangsorban csak a tizedik volt. A harmadikosoknál a vígjátékok vitték el a pálmát, a negyedik osztályosoknál pedig a Barátok közt és a Jóbarátok. Az elsősöknek a valóságshow jött be leginkább.

Teol.hu / atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink