Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2008-08-18 09:00:57

A bíboros szerint a homoszexuális felvonulás provokáció

Paskai László úgy véli, előbb-utóbb a római katolikus egyházban is szolgálhatnak nős papok, homoszexuálisok viszont biztosan nem.

A HVG legfrissebb számában olvasható interjúban Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek egyháza súlyos paphiányával kapcsolatban kijelentette: „Nem kizárt a kötelező papi nőtlenség eltörlése, mert a cölibátus csupán egyházi törvény, amit a törvényhozó megváltoztathat. Volt idő, amikor a katolikus papok is nősültek, a nép akkor azt mondta, hogy ez nagyon helyes, végül is ők is emberből vannak. Telt-múlt az idő, s azt mondták a hívek: jobb volt a másik, cölibátusos rendszer.”

„A magyar katolikus egyház egykori erős embere” ugyanakkor kizárta a nők pappá szentelésének lehetőségét: mint mondta, a férfi papság alapvető tanításbeli kérdés, amihez a katolikus egyház ragaszkodik, „tehát ebben nincs változás, és nem is lesz”.

A lap azon felvetésére, mely szerint az USA-ban több egyházban nemcsak nőket, hanem nyíltan homoszexuális férfiakat is pappá, püspökké szentelnek, Paskai László azt mondta: „A Római levélben Szent Pál megmondja a véleményét a homoszexuálisokról - és az nem igazán pozitív. Többet nem kell hozzáfűznöm.”

A budapesti homoszexuális felvonulással és az azt kísérő agresszív ellentüntetéssel kapcsolatban a bíboros kijelentette: „Először is nem éppen okos dolog a rendőrség részéről megengedni, hogy ellentétes csoportok vonuljanak föl ugyanazon a helyen. Másrészt szerintem a homoszexuális felvonulás önmagában is provokáció. Most akkor őket igazolja az egyház? Ez egy olyan helyzet, amihez nem lehet jól hozzászólni.”

Paskai László ferences szerzetesként kezdte pályáját 1949-ben, később filozófiát oktatott katolikus felsőoktatási intézményekben. 1978-ban szentelték püspökké, előbb veszprémi, majd kalocsai, később esztergomi főpásztor, 1988-tól bíboros is. 1990-ben a magyar püspöki kar - több száz éves hagyományt felrúgva - nem az esztergomi érseket, a prímást, hanem Seregély István egri érseket választotta elnökének. Két évvel ezelőtt Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalomban megjelent tanulmányában azzal vádolta, hogy 1965 és 1974 között "Tanár" néven jelentett az állambiztonsági szolgálatoknak, igaz, beszámolói a kutató szerint "kifejezetten jóindulatúak" voltak, és megvédték őt a "besúgottak" is.

HVG.hu

Ajánlom

További belföldi híreink