Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-10-24 07:20:00

A "láthatatlan emberek" a kérdések mögött - hogyan készül egy kvízjáték?

Rényi Ádám kvízíró szerint általában már hónapokkal a forgatás megkezdése előtt több ember dolgozik azon, hogy a később adásba kerülő kvízműsorban - például a Géniusz - milyen kérdések hangozzanak el, és milyen legyen a játék dinamikája.

A Géniusz egy kvízíró szemével

Rényi Ádám az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a kérdések tekintetében nagyon függ minden a formátumtól. A legtöbb vetélkedő formátuma külföldi, ott meg kell nézni a külföldi adásokat, a kérdések formátumát, azok dramaturgiai szerepét, és ehhez még társul egy leírás, szabálygyűjtemény, azt is szigorúan követni kell.

Egy magyar fejlesztésű műsornál - mint amilyen a Géniusz is - nehezebb dolga van a kvízíróknak, ugyanis ki kell találni, milyen legyen a műsor hangulata, ennek pedig a kérdések a legfőbb alakítói.

Általában van egy kész adatbázis, már hónapokkal a forgatás előtt egy írói csapat dolgozik a kérdéseken - árulta el Rényi Ádám. Mint fogalmazott, az időkeretek miatt a Géniuszban sok kérdés megy el, itt egy körülbelül tíz fős csapat van a háttérben. Az írói munka nagy része befejeződik a forgatás előtt, de az, hogy a játékosok mennyire jól rezonálnak az adott kérdésekre, "élesben" derül ki, így akár később is lehet módosítás, születhetnek új kérdések.

Szerinte a vetélkedőműsor nem a játékosnak, hanem a nézőnek szól, így az a fő szempont, hogy a nézőknek kellően izgalmas és szórakoztató legyen. Például ha egy orvos játszik, és biológiai kérdések vannak, az nem izgalmas, annak nincs tétje.

Arra a kérdésre, hogy csalni lehet-e, Rényi Ádám azt mondta: ez senkinek nem érdeke, ha van egy kérdés és egy jó válasz, nincs miről beszélni, ha rossz a válasz, akkor sem.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink