Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-12-29 12:10:53

Nyártól akár az Antall József rakparton is közlekedhetünk + videó

A névváltoztatást a Carl Lutz Alapítvány kezdeményezte még 2005-ben.

Átnevezhetik a budapesti alsó rakpartokat. Már az első újévi ülésén megszavazhatja a Fővárosi Közgyűlés az erről szóló rendeletet. Az ősszel benyújtott módosító javaslatot ugyanis mind az öt párt támogatja. A városvezetés az átnevezéssel tisztelegne az 1944-es nyilasterror mártírjai és embermentő hősei előtt. Így például a budai oldal Árpád híd és Margit híd közötti szakaszát Slachta Margit rakpartnak hívnák, a Batthyány tér és a Lánchíd közötti szakasz pedig Sztehlo Gábor rakpart lenne. De Raoul Wallenberg nevét is felvenné az egyik szakasz. A pesti oldal Carl Lutz, id. Antall József, Jane Haining és Salkaházi Sára nevét viseli majd.

A névváltoztatást egyébként a Carl Lutz Alapítvány kezdeményezte még 2005-ben, akkor azonban voltak még jogi akadályai, most Fónagy János ellenzéki politikus, aki egyébként az alapítvány kuratóriumi tagja is, terjesztette ismét a közgyűlés elé. A Fideszes politikusnak személyes ügyének tartja a rakpartok névváltoztatását. „Édesanyámmal együtt 44-ben mi is a Carl Lutz által, hamis papírokkal jutottunk túlélési esélyhez”- mondta Fónagy.

Budapest városarculati tanácsnoka is jó ötletnek tartja a rakpartok átkeresztelését. Bár a fővárosi közgyűlés több alkalommal is egyöntetűen megszavazta a javaslatot, legkorábban 2010 júniusa után van lehetőség az átkeresztelésre, ezt ugyanis még az érintett kerületeknek is jóvá kell hagyniuk.
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink