Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-11-18 17:40:00

H1N1: oltásban Európa élvonalában vagyunk + videó

Egyedül a svédek előznek meg bennünket, ahol nem volt számottevő társadalmi ellenállás.

– Nem a saját véleményünket, hanem az Egészségügyi Világszervezet, az európai- és amerikai betegségmegelőzési központ véleményét kommunikáljuk – jelentette ki Falus Ferenc országos tiszti-főorvos az ATV Jam című műsorában. Hozzátette: a nemzetközi tapasztalat alapján teljesen egyértelmű, hogy a H1N1 szempontjából veszélyeztetett csoportnak számítanak a várandós nők, a két év alatti gyerekek, az asztmások, a tüdőbetegek, valamint a túlsúlyos emberek.

Mint elmondta, pozitívum ugyanakkor, hogy Európában Svédország mellett Magyarországon zajlik legkiterjedtebben és leggyorsabb ütemben a vakcinációs program. Nálunk jelenleg körülbelül 10 százalékos az oltottsági arány, a svédeknél pedig 20 százalék feletti.

– Svédország déli részén például nincsen olyan várandós nő, aki ne lenne beoltva. – mondta Falus Ferenc, hozzátéve, hogy ott nem volt komoly társadalmi ellenállás, az emberek elhitték, hogy az oltással jót akarnak nekik.

A tiszti-főorvos arról is beszélt, hogy 200 oltóközpontból 20 már e héten pénteken megkezdi működését. Ezzel azoknak szeretnének segíteni, akik nem ingyenesen kapják az oltást: ők egy helyen, egyszeri megjelenéssel megkaphatják a vakcinát.

atv.hu

További belföldi híreink