Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-10-30 13:10:00

Mi lenne, ha Magyarország eltűnne? Hankiss meglepő válasza + videó

Néma és béna a magyar társadalom – állítja a neves szociológus.

Hogyan látják a magyarok a jövőjüket? A Gallup 120 országban készült felmérése szerint csak a világ egyik legbrutálisabb diktatúrájában, Zimbabwéban lakók látják pesszimistábban a helyzetüket, mint a magyarok.

Hankiss Elemér szociológus szerint a hazai lakosság lelki, mentális állapota elszakadt a valóságtól. „Magyarország szegény ország, de nem annyira mint Togo vagy Zimbabwe. Gazdasági fejlettségben és jólétben a középmezőnyben vagyunk, a tudatunk azonban a lehető legalul van” – szögezte le Hankiss.

Az okokról a szociológus azt mondta, hogy rá lehet különböző korokra, Mohácstól Trianonon át az utóbbi húsz esztendőig. Hankiss szerint a rendszerváltás óta eltelt időszakot az ország elpazarolta. „Nem demokraták működtetik az országot. A politikusok nem elég felelősségteljesek és autonóm gondolkodásúak. A versenyben elfeledkeztek arról, hogy mások is vannak” – állítja Hankiss Elemér, aki szerint a politika, a gazdaság és a médiumok mellől hiányzik a negyedik szereplő, a társadalom szerepvállalása.

„Néma és béna társadalommal éltünk húsz éven keresztül. Az emberek azt várták, hogy a másik három szereplő majd mindent megold helyettük. az utóbbi hónapokban azonban a tetszhalott társadalom kezd feltámadni. Nagyszerű közösségek, önzetlen, segítőkész emberek vannak Magyarországon” – mondja Hankiss. Úgy véli, hogy elindulhat egy új, pezsgő reformkor.

A szociológus legújabb könyvében abból a fiktív kérdésből indult ki, hogy észrevenné-e a világ, ha Magyarország eltűnne a térképről. Hankiss ebben a kérdésben optimista. Pozitív példaként említette az áruházakból a még le nem járt, de már el nem adható élelmiszereket összegyűjtő, és szociális intézményeknek eljuttató Élelmiszerbankot vagy a legszegényebb falvakat felkaroló „falu-örökbefogadási” programot.

Nevelés kérdése, hogy kialakuljon egy olyan nemzedék, amely már vállalja a felelősséget a környezetéért, a szomszédjáért. A felemelkedéshez még az optimizmus, jókedv és mosoly is hozzájárul, akár gazdaságilag mérhető nagyságban is – mondja a szociológus.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink