Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-10-28 16:27:59

Ütődött szerkesztő, sarki fűszeres: Czeizel az oltásellenességről + videó

A magyarok 79 százalék nem kér az új influenza elleni vakcinából.

A jelenlegi közhangulat nagyon sokat árt a magyar közegészségügy legfontosabb vívmányának, az oltási programnak – állítja Czeizel Endre. „Az elmúlt száz évben az emberi élettartam meghosszabbodásában a fertőző betegségek visszaszorulás játszotta a főszerepet. Ehhez pedig az oltások kellettek, különben ma is himlőben, diftériában, kolerában halnának meg az emberek” – hangsúlyozta a genetikus az ATV Jam-ben

Czeizel szerint szomorú, hogy háziorvosok megtagadják várandós anyák beoltását. Ezzel a példával személyesen is találkozott több esetben az elmúlt időben. „Ehhez azt hiszem, hogy nincs joga. Az orvosnak el kell mondania a következményeket, de a döntés joga a várandósanyukáké” – szögezte le Czeizel, aki úgy véli, jogi felelőssége is lehet az ilyen orvosnak, ha az újszülött a magas láz miatt rendellenességgel születik meg.

Egyértelműen javasolja

A genetikus azt állítja, hogy amerikai adatok alapján a várandósok körében hétszer magasabb az új influenza miatti halálozás, mint a teljes lakosságban. Emellett a magyar kutatások is azt igazolják, hogy ha a várandós anya a második hónapban kapja meg a fertőzést, a nyitott gerinccel született gyerekek aranya 90%-kal magasabb, nyúlajakkal születettek aránya pedig 220%-kal. A harmadik-negyedik hónapban bekövetkező fertőzés esetén a farkastorok rendellenesség előfordulása 110%-kal lett magasabb az eddigi adatok alapján. Ennél nagyobb arányú, tízszeres a veleszületett szürkehályoggal világra jövő újszülöttek aránya.

Az oltás nyomán az anya szervezetében termelődő ellenanyag emellett megvédi a születés után is hat hónapig a csecsemőt az influenzával szemben. Ezek az érvek alapján Czeizel Endre egyértelműen javasolja a terhesek beoltását.

Az ellenérvekről a genetikus elmondta: a spanyolnátha járvány óta igazolható, hogy az influenza vírus nem okoz fejlődési rendellenessége. Helyi mellékhatások lehetnek, de ezek csak átmeneti, helyi jelenségek, amelyek eltörpülnek az elhárított veszélyhez képest. Az oltóanyag higanytartalmáról a Czeizel hangsúlyozta, hogy minimális mennyiségű szerves higanyról van szó, amely kiürül a szervezetből.

Ütődött szerkesztő és a sarki fűszeres

Az oltás körült kialakult, sokszor szenvedélyes vitával, illetve az oltás hatékonyságát megkérdőjelezőkkel kapcsolatban Czeizel az ATV Civil a pályán című vitaműsorában egy „csúnya történetet” mesélt el: „Az ’50-es évek Amerikájában, a televíziózás hőskorában meghívták Albert Einsteint, hogy beszéljen a relativitás elméletéről. Egy ütődött TV-szerkesztő behívta a sarki fűszerest is, hogy hallgassa meg Einsteint. És a sarki fűszeres azt mondta, hogy Einstein elmélete egy nagy butaság. Az adást követően megkérdezték utána a nézőket, és azok hatvanegy százaléka azt mondta, hogy ez valószínűleg tényleg egy butaság".

Ugyanebben az adásban Paál Tamás, a Gyógyszerészeti Intézet volt főigazgatója kijelentette: arra kell készülnünk, hogy lesz járvány. „Legfeljebb nem lesz, és kiröhögnek bennünket. De ha mégis járvány lesz és mi nem készülünk fel, abból nagy baj származik”.

79 százalék nem kér belőle

A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 13 százaléka szándékozik beoltatni magát az új vírus ellen, 3 százaléknyi válaszadó már túl van rajta, 79 százalékuk azonban nem szeretné beoltatni magát.

atv.hu

További belföldi híreink