Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-10-27 07:00:59

Vonalmegszüntetés: Két hét alatt szétlopnák a síneket? + videó

Felül fogják vizsgálni a közlekedési privatizációt, és ahol műszakilag lehetséges visszaállítják a megszüntetett vasútvonalakat.

„A vasút sehol nem rentábilis, ezért Európában másutt is kiegészíti a személyszállítást. Ahol tehát megmarad a teherforgalom, ott bármikor helyreállítható a közlekedés. Ahol megszűnik a forgalom, ott viszont két hét alatt szétlopják a síneket, vagy a rézkábeleket.” – értelmezte Fónagy János a Fidesz választási ígértét.

A szakpolitikus szerint ezért már rég szigorítani kellett volna a hulladékfém felvásárlást és kivitelt. „Nem csak a lopások jelentik a problémát, hanem a legális kereskedők is külföldre juttatják a vasúti fémtermékek előállításához szükséges jelentős energia mennyiséget is.

A megszüntetett vonalak esetében nem csak azt kell vizsgálni, hogy jelenleg hányan utaznak a vonalakon, hanem azt is, hogy néhány év múlva, megfelelő színvonal biztosítása esetén hány utas venné igénybe a vonatot.

Fónagy visszaállítatná az Európai Unióval a Trianon után levágott Kárpát-medencei vasútvonalakat, például az Ipolyságban. Ez a belső forgalmat is segítené, és bekapcsolná a legelmaradottabb határmenti településeket a közlekedési forgalomba.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink