Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-10-21 18:11:59

Tinédzser lányokra utaznak az emberkereskedők + videó

Az érzelmi kötődésre irányuló vágyukat használják ki, hogy aztán prostitúcióra kényszerítsék őket.

- Az emberkereskedelem szempontjából azért veszélyeztetettek a 13-14 éves lányok, mert külsőleg már érettek, nőiesek, lelkileg pedig többnyire ki akarnak törni az eddigi életük kereteiből, meg akarják méretni magukat - mondta az ATV Jam-ben Bodnár Csilla klinikai gyermek szakpszichológus annak kapcsán, hogy Olaszországban egy 14 éves magyar kislányt prostitúcióra kényszerítettek.

Hozzátette: ennek ellenére normálisan működő családokban nem történhet meg hasonló eset. Ez inkább ott jelent veszélyt, ahol a gyermek nem tud leválni, mert nem is tudott kötődni a családtagjaihoz. A szeretetre, érzelmi kötődésre irányuló vágyát kihasználják olyan személyek, akik azt mondják neki: én törődök veled csak igazán, nálam mindent meg fogsz kapni.
Külföldre érkezve azonban már saját tulajdonukként kezelik a lányokat, tárgyiasítják őket. Ez a traumapedig fokozza az áldozatokban az elértéktelenedés érzését. A szakértő szerint az említett esetben a lánynak szerencséje volt, hogy a családja reagált a segélykérésre. Sok esetben ugyanis ez nem történik meg, például azért, mert állami gondozásban lévő gyerekeket csábítanak el.

Hamis állásajánlat, hamis papírok

Mint nemrégiben beszámoltunk róla, magyarok állampolgárok hamis állásajánlattal Olaszországba csaltak egy 14 éves lányt, hamis papírokat adtak neki, és az országút mellett dolgoztatták.

A lánynak néhány napja sikerült telefonon felhívnia anyját. Csak annyit tudott mondani neki, hogy Vicenzában van, és egy nagy kék házban tartják fogva. Az anya értesítette a magyar rendőröknek, azok pedig az Interpolt. Az olaszok a mobiltelefon cellainformációi alapján megtalálták a lányt.

600- 800 ezer kliens lehet Magyarországon

Betlen Anna, a MONA munkatársa szintén az ATV-ben beszélt arról, hogy hány prostituált és hány kliens lehet Magyarországon. Korábban Földi Ágnes, a prostituáltak
érdekvédelmi szervezetének vezetője 20 ezerre becsülte számukat. Betlen elmondta, hogy több szervezetet is megkérdezett: a rendőrök szerint is legalább 10 ezer prostituált dolgozik Magyarországon, de az is elképzelhető, hogy sokkal több. A többi szervezet is hasonló adatokat mondott, mindegyik tízezres nagyságrendűre becsülte számukat.
"Készítettem egy iterációs számítást: elképzeltem, hogy lehetnek olyanok, akik hetente 3 klienst fogadnak, van, aki naponta 5-öt. Elkezdtem felbecsülni, hogy hány kliens kell, ahhoz, hogy ez a körülbelül 20 ezres adat kijöjjön. Ehhez legalább 600- 800 ezer kliens lehet, tehát olyan férfit, aki legalább egyszer egy évben elmegy egy prostituálthoz" - összegezte számításai egyik megdöbbentő eredményét Betlen Anna.

Ugyanannyi megy prostituáltra mint a gyerekek taníttatására

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az az összeg, amit a háztartások közoktatásra költenek óvodától az egyetemig, (a tankönyveket és a tornacipőt is beleértve), megegyezik a prostitúcióra költött összeggel. A KSH adatai szerint a magyar lakosság (a külföldi turistákkal, az országon áthajtó kamionsofőrökkel együtt) 2006-ban több mint 130 milliárd forintot költött szexuális szolgáltatásokra.

"Ez egy óriási üzlet"- mondta a MONA munkatársa, és hozzá tette, a nemzetközi kutatások arról számolnak be, hogy a prostitúciós "üzletágba" átlagosan 14 éves korukban kerülnek be a lányok.

atv.hu

 

 

További belföldi híreink