Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-10-02 13:40:00

Egy zacskó kacattal alázta olimpikonjainkat a minisztérium

Siket sportolóink 2 arany és 3 bronzérmet szereztek, összesítettben a 81 induló ország között a 22. helyen végeztek.

Kulcstartót, noteszt és golyóstollat kaptak a siketek és nagyothallók olimpiáján érmet szerzett magyar sportolók. A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a nekik rendezett fogadáson adták át „jutalmukat”.Míg az egészséges olimpikonok, a paralimpikonok, sőt még a szervátültetettek olimpiáján sikeresen szereplők is megkapták az egyszeri pénzbeli jutalmukat, addig a siketek olimpiáján helytálló sportolók egy zacskó kacatot vihettek haza.

A Taipeiben tartott XXI. Nyári Siketlimpián a 81 résztvevő ország közül, összesítésében a 22. helyen végeztek a magyar sportolók. Hat sportág 21 sportolója mérettette meg magát az ázsiai versenyen, ők két arany és három bronzérmet szereztek hazánknak.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, valamint a minisztérium államtitkára, Korózs Lajos személyesen köszöntötték hétfőn a Taipeiből hazatért sportolókat . A minisztérium egy közleményt is kiadott a jeles alkalomból, amiben a következőket írják: "Siket társaink nemzetközi sportsikereinek köszönhetően egyre közelebb kerülhetnek egymás megértéséhez és megismeréséhez a fogyatékossággal élők és a társadalom többségi tagjai”. Azt nem tudni, hogy a fogyatékkal élő sportolók olcsó PR ajándékokkal való megjutalmazása mennyiben erősíti a közelebb kerülést, a megértést és a diszkrimináció elkerülését.

\"\"Az ajándékok egyébként a következők voltak: az Új Magyarország fejlesztési terv logójával ellátott baseballsapka és póló, egy felfújható, szintén a kormányt reklámozó, gyermekeknek való gumilabda, egy műanyag Start-kártya tartó, műanyag fésű, két műanyag toll, egy notesz, kis csavarhúzó szett és egy sörnyitó-kulcstartó.

A sportolók pénteken mindezt - egy nagy szatyorban - visszaküldik a minisztériumba - tudta meg az atv.hu Tulcsik Edittől, a veretlenül olimpiai aranyérmet nyerő magyar vízilabda-válogatott egyik játékosának, Tulcsik Marcellnak az édesanyjától. 

A sportolók szeptember 19-én, pénteken érkeztek haza Taipeiből, ekkor kaptak egy meghívást, hogy hétfőn délelőtt legyenek a Szociális és Munkaügyi Minisztérium épületében, mert egy kis fogadást rendeznek a sikerek megünneplésére, meséli a történteket az édesanya.„Jobban tették volna, ha nem adnak semmit. Mit gondoltak, hogy ha már itt vannak ezek a siketek, akkor adjunk nekik pár golyóstollat?”. A kacatokon kívül mindenki kapott egy pohár pezsgőt. „Adtak volna egy szál virágot, vagy akármit, de ennél megalázóbbat nehezen tudok elképzelni”.

\"\"A történethez hozzátartozik, hogy az egyébként aranyérmet szerző vízilabda-válogatott tagjainak a saját zsebükből kellett kifizetniük a kiutazás költéségét, ami fejenként kb. 900-950 ezer forintot tett ki. „Volt olyan sportoló, aki hitelt vett fel a házára azért, hogy ki tudjon utazni. Abban bízott, hogy ha érmet szereznek, nekik is jár majd a az egyszeri jutalom. Ahogy jár az egészséges olimpikonoknak, a paralimpikonoknak, és a szervátültetett olimpikonoknak is”, mondta az édesanya.

A sporttörvény értelmében az olimpikonok, a paralimpikonok és a siketlimpikonok 35 éves koruktól életjáradékot kapnak, egy aranyéremért kb. havi 200 ezer forint jár. Ezt a pénzt egyébként szintén kapja havonta Farkas Péter olimpia bajnok birkózó, akit kábítószerrel való visszaélés miatt jogerősen elítéltek, ő azonban jelenleg szökésben, valahol külföldön éldegél, többek között ebből a havi 200 ezer forintból. Farkasnak, 2008. novemberi eltűnése óta több mint két millió forintot utalt át az Önkormányzati Minisztérium.

\"\"Az atv.hu felkereste az Önkormányzati Minisztériumot, ahol a következő választ adták kérdéseinkre: „Amíg az életjáradék törvényben szabályozott, addig az egyes kiemelt sporteseményeken elért eredmények utáni jutalom nem jár alanyi jogon, csak adható! Az épek sportjában évtizedek óta az olimpia, a fogyatékosok sportjában pedig a paralimpia az a két - a társadalmi megítélés szempontjából is olyan kiemelt figyelmet és értéket képviselő - esemény, amelyek esetében egyedi elbírálás alapján kaphatnak jutalmat az érintett versenyzők és felkészítőik. Az egyre szaporodó, különböző jellegű, világméretű események támogatása az eredményesség tekintetében anyagi vonatkozásban az állam részéről tovább nem kezelhető. Ezt a bizonyos ajándékcsomagot a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól kapták a sportolók. Az ajándékozás egy gesztus volt a szociális tárca részéről, semmilyen összefüggésbe nem hozható az olimpikonok jutalmazásával”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink