Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-09-29 05:04:59

Gina kegyetlen: 3 fiatal került életveszélyes állapotba

Kábítószer-mérgezéssel szállítottak kórházba három ktizenévest Baranya megyében.

Kórházban végeződött három baranyai fiatal péntek esti bulija. Információk szerint a két 16 éves lányt és a 20 éves fiút drogtúladagolás miatt, életveszélyes állapotban szállították a bólyi diszkóból a mohácsi kórházba. Gina nevű diszkó drogot, marihuánát és alkoholt is fogyasztottak a fiatalok, értesült kórházi forrásból hétfőn az MTI. A fiatalok közül kettőt hétfőn hazaengedtek.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak azt mondta, a kórház munkatársai jelentették nekik az esetet, ennek nyomán indítottak nyomozást kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt. A rendőrség most három szálon nyomoz: milyen szertől lettek rosszul, honnan került hozzájuk ez a szer, és hogy önszántukból vették-e be a fiatalok, vagy valaki belekeverte az italukba, ételükbe.

A Bólyban található szórakozóhely egyébként a Club T-Boy nevet viseli. Honlapjukon azt írják, 18 éven aluliakat dohánnyal és szeszes itallal nem szolgálnak ki. Az oldalon található mobilszámon jelentkező férfi azt nem árulta el, hogy ő kicsoda, valószínűleg a tulajdonos lehetett. A kérdésre, hogy mi történhetett péntek este a fiatalokkal, azt mondta, nem tudja, mert nem volt ott. A kérdésre, hogy 18 éven aluliakat be engednek-e a helyre, azt mondta, beengedik őket, de szeszesitallal és dohánnyal nem szolgálják ki őket, ahogy ezt honlapjuk is hirdeti. „A szervezőség mindent megtesz a bulik biztonságos lebonyolítása érdekében, de a látogatók esetleges felelőtlen magatartása bekövetkező károkért semmilyen felelősséget nem vállal”, olvasható a bólyi szórakozóhely házirendjében.

A „Gina” nevezetű drog egy ízetlen, szagtalan szer. Nagyjából 3000 forintba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban és rendelheti a neten. Régebben gyermekek altatására használták a gamma-hidroxi-butarátot (GHB), amelynek szájon át bevehető formája a Gina fantázianevű drog. Pár csepp, italba csöppentve rövid idő alatt teljes tudatkiesést okoz, majd a fogyasztó elájul.

A témával foglalkozó kutatások kimutatták, hogy míg hosszú évtizedekig az alkoholfogyasztás okozott gondot hazánkban, mára egyre több fiatal küzd kábítószer problémákkal. A leginkább veszélyeztetett réteget pedig a hétvégén diszkóba járó fiatalok jelentik. Az ún. partydrogok, mint például az extasy is, a diszkókba járó fiatalok körében egyre elterjedtebb. Pár ezer forintból biztosítható az egész éjszakán át tartó eufória.

A diszkódrogok jóval nagyobb veszélyt rejtenek magukban, mint az alkoholfüggés. Ennek egyik oka az, hogy jóformán teljesen ellenőrizhetetlen, hogy használójuk milyen anyagot juttat a szervezetébe. A tabletták a testhőmérséklet túlzott emelkedését, gyors fogyást és akár idegrendszer károsodást is okozhatnak. Az egyre sűrűbben előforduló diszkó balesetek szinte mindegyikét az okozza, hogy drog, illetve alkoholos befolyásoltság alatt ülnek kormány mögé a fiatalok.

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2008-ban készített egy felmérést arról, hogy a 14-17 év közötti iskolások mennyire ítélik meg veszélyesnek a kábítószert. A veszélyességi rangsor élén a marihuána, az ecstasy és az amfetamin – azaz tiltott szerek – rendszeres fogyasztása állt. A veszélyesség rangsor második nagyobb csoportját legális szerek alkották: napi egy vagy több doboz cigaretta elszívása, rendszeres nyugtató fogyasztás és a majdnem minden nap elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol.

A mai felnőtt (18-64 éves) népesség tiltott droggal való első találkozása leggyakrabban 20 éves korban, átlagosan 20-25 évesen történik. A valaha fogyasztók több mint fele azonban ennél fiatalabb életkorban próbálkozik először valamelyik tiltott drog használatával, és minden ötödik-hatodik fogyasztó már 16 éves korában túl van az első használaton, áll a jelentésben.
A tapasztalatok szerint a drogfogyasztók saját kulturális/gazdasági státuszát a származási család társadalmi elhelyezkedése határozza meg. A droghasználat, különösképpen a folyamatos droghasználat kockázata nagyobb a magasabb iskolázottságú, az átlagosnál jobb lakáskörülmények között, az átlagosnál nagyobb jövedelmű háztartásokban élő társadalmi csoportokban. 

A budapesti iskolákban végzett vizsgálat eredménye szerint a fiatalok 22,7 százaléka fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. A korábbi évek eredményeihez hasonlóan továbbra is a cannabis a legelterjedtebb szer. A marihuána után négy legális szer található az elterjedtségi sorrendben: az alkohol gyógyszerrel történő fogyasztása, az orvosi recept nélküli nyugtató/altató fogyasztás, a patron/lufi használat, és a szipuzás. A tiltott szert már próbáltak többsége 14 éves korban, vagy ezután próbálkozik először a fogyasztással, az első fogyasztás leggyakoribb életkora a 15 év.

atv.hu / Prókai Eszter

Ajánlom

További belföldi híreink