Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-09-21 07:07:59

Nincs kegyelem: 3 kilométerről bemér az új traffipax + videó

50 új berendezés segíti a rendőrség munkáját, arról nem beszélnek, pontosan hol.

Az előzmények: Több mint hatszáz új traffipax beszerzésére írt ki közbeszerzési pályázatot a rendőrség, most mégis csak ötvenet vásárol. Ezek árát 175 millió forintra becsülték korábban, a nyertes pályázó azonban 210 millióért szállítja a készülékeket.

Az ORFK eredetileg hatszáz fix és ötven mobil traffipax bérlésére tett közzé felhívást, de ezt – a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálata után – visszavonta. A tenderben ugyanis az ORFK először olyan pályázót hirdetett nyertesnek, amely érvénytelen ajánlatot nyújtott be – ez a Pintér Sándor volt belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. volt.

A lényeg: az ötven, megvásárlásra kerülő traffipax „nem kegyelmez”: a több millió forintba kerülő műszerek 3 kilométerről is képesek bemérni az autósokat, így gyakorlatilag észrevehetetlenek. A mért adatok nemcsak egy kivehető memória kártyán rögzülnek, hanem a készülék fekete dobozában is, így a bemért autósok hiába is tolatnának vissza a traffipaxoló rendőrökhöz - az adatokat nem lehet törölni.

A Megyeri hídon, ahol maximum 80-nal lehet közlekedni, vasárnap, negyed óra alatt 11 gyorshajtót mértek be a rendőrök. Pedig a műszer nem is 80-ra, hanem 99-re volt beállítva. A legtöbbel egy fekete kisbusz sofőrje hajtott, ő 130-al repesztett. A büntetése 50 ezer forintnál is több lesz.

Szerettük volna megtudni, hogy a 210 millió forintért beszerzett új traffipaxokat az ország melyik területén vetik majd be, de erről a rendőrök nem adtak ki információkat.

Ajánlom

További belföldi híreink