Itthon

2009-08-14 14:47:59

A gyógyszeripar nyomja belénk az altatót + videó

Szendi Gábor pszichológus szerint téves elképzelés, hogy a lelki zavarok mögött pusztán biokémiai folyamatok állnak, amelyek gyógyszerekkel kezelhetők.

Magyarországon a lakosság egy része több altatót eszik, mint gyümölcsöt. Különféle gyógyszerek, többek között altatók okozhatták Micheal Jackson halált, akinek a példája nem egyedülálló.

Sineger Eleonóra pszichiáter-addiktológus, az ATV Jam című műsorában úgy vélekedett, hogy a gyógyszeres kezeléseknél hangsúlyosan figyelembe kell venni, hogy a páciens hajlamos-e a függőségre. Ebben az esetben ugyanis nem szabad ilyen szereket adni, vagy kontrollálni kell azok szedését.

Szendi Gábor pszichológus ugyanakkor úgy véli, hogy nem az a kérdés, hogy az illető hajlamos-e a függőségre, ugyanis ezek a gyógyszerek maguk alakítják ki a függőséget. – Az egészségügyi ellátórendszer azonban ma nem tud mást nyújtani, ugyanis az utóbbi 20-30 évben a pszichoterápiás gyógyítást elsorvasztotta a biológiai pszichológia – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a gyógyszerek csak tüneti kezelésre alkalmasak.

Sineger Eleonóra erre úgy reagált, hogy ő maga is a komplex gyógyításban hisz. Megjegyezte: a gyógyszerekkel kapcsolatban tapasztalhatóak visszaélések, és sok esetben a legerősebb szereket nem pszichiáterek, hanem háziorvosok írják fel.

Szendi Gábor viszont hangsúlyozta, nem gyógyszerellenes ugyan de meggyőződése, hogy gyógyszerekkel nem lehet élethelyzetekből fakadó lelki problémákat kezelni. Ez azonban ma mégis általános meggyőződés. Szerinte a jelenség mögött a gyógyszeripar áll, amelynek jól jön a biológiai pszichiátria állítása, miszerint, a lelki zavarok pusztán biokémiai folyamatok.

atv.hu

További belföldi híreink