Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-08-07 14:12:40

Botrány: Nem fogad vidéki betegeket a Onkológiai Intézet + videó

Az egészségügyi miniszter szerint elfogadhatatlan, ha bárkit is elküldenek a Kékgolyó utcai intézményből.

Pénzhiány miatt nem fogad vidékről új betegeket az Országos Onkológiai Intézet.  A kórház a területi ellátási kötelezettségére hivatkozik, emiatt pedig felmondott a nőgyógyászat osztályvezető csapata. Híradónknak Ungár László volt osztályvezető főorvos azt mondta: ketten már elmentek és három orvos tervezi a felmondását. Rákbetegeket is elküldenek az intézményből, csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget. A kórház főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a területi ellátási kötelezettség az elsődleges feladatuk, ami 2 és fél millió ember ellátását jelenti. Így azokat, akik a területen kívülről jönnek, 4-8 hetes előjegyzésbe veszik. „Kap egy időpontot, hogy mikor tudjuk felvenni. Nem küldjük el” - mondta Ottó Szabolcs. A legtöbb daganatos beteg azonban nem tud hónapokat várni. Az intézetnél azt mondják, őket visszaküldik – de adnak egy terápiás javaslatot nekik. Az egészségügyi tárca szerint viszont az intézet egyetlen beteget sem küldhet el.

A kórház korábbi osztályvezető-főorvosa azt mondja, fokozatosan csökkentették a területen kívüli betegek fogadását több mint 100 beteget küldtek vissza. Ő ezért mondott fel a napokban. „Problémát jelentett a speciális betegek ellátása. Amikor vissza kellett volna küldenem, akkor jöttem el”- mondta Ungár László onkológus. A professzor egyébként az összetett nőgyógyászati műtétet tovább végzi - máshol.

Az egészségbiztosítási felügyelet vizsgálódik, Székely Tamás pedig tárgyalni fog a helyzet megoldásáról. Az egészségügyi miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy betegeket küld el a Kékgolyó utcai intézmény. „Az az intézmény, amire azt mondják, az ország csúcsintézménye, annak jár a technika és sem orvosként, sem jogszabályok alapján nem lehet megengedni, hogy azt a beteget, akit csak 1 helyen lehet ellátni, azt ne fogadja az intézet”- mondta. Az Onkológiai Központ ezért most az Egészségbiztosítóval és az egészségügyi miniszterrel egyeztet, hogy minden speciális kezelést igénylő beteget mihamarabb el tudjanak látni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink