Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-08-07 08:00:14

Várandós nőt vertek a skinheadek a Magyar Szigeten + videó

Korábban is volt nézeteltérés a szigetesekkel, ám ez az első eset, amikor tettlegességig fajult a vita.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: hétfőn délelőtt kettős haláleset történt Verőcén, egy férfi megölte a feleségét, majd öngyilkos lett. Szerdán a gyászoló, virrasztó rokonok, hozzátartozók kerültek szóváltásba a Csattogó-völgybe tartó bőrfejűekkel. A skinheadek megvertek egy várandós nőt és egy fiatal roma fiút a helyi élelmiszerboltban. A várandós asszony édesapja azt mondta, hogy a Magyar Sziget rendezvényre érkezőkkel már a korábbi években is volt nézeteltérésük, de most először robbant ki verekedés.

A szóvivő elmondta, egyelőre nem érkezett feljelentés konkrét atrocitásról, arról csak a hírekből értesült a rendőrség. Ennek ellenére rendőröket küldtek a helyszínre, hogy tájékozódjanak, és ha valóban bűncselekmény történt, eljárást indítanak.

Ezek után a rendőrség megállapodott a település polgármesterével, a helyi romákkal és a Magyar Sziget rendezőivel, hogy ezentúl nem Verőcén, hanem Kismaroson keresztül jönnek a völgybe a koncertre érkezők.

A Jobbik olvasata

- "Nemrég kaptam a hírt Verőcéről, hogy egy cigány horda brutálisan megvert néhány, a benzinkút körül tartózkodó magyar fiatalt - írja a párt honlapján Szöőr Anna, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Solymári Szervezetének tagja. - Amikor ügyvédnő barátnőm tudósított a vérlázító eseményről, igencsak meglepődtem a hallottakon. Tizedik éve járunk a Dunakanyarba április és november között, de én még ott cigány emberrel szinte soha nem is találkoztam. Eszembe jutottak az Országos Kríziskezelőben, a munkám során szerzett tapasztalataim. A romák kalákában élnek, láncban viszik a híreket és igen csak szeretnek pletykálni. Tehát előre megszervezett fellépésre részükről jellemzően azért nem kerülhet sor, mert valamelyikük mindig elszólja magát, ezáltal gyengíti a közös akció sikerét.

Aztán azon is elgondolkodtam, mint hajdani vidéki discoba járó, hogy hány olyan esetet láttam, amikor egy cigány fiú nem egy lány kegyeinek elnyeréséért, hanem csak azért vert meg egy magyar fiút, mert az magyar. Szóval, elgondolkodtam a hazai titkosszolgálaton és a rendőrségen és nem hiszek a verőcei magyarverés spontán kialakulásában.

A Magyar Sziget a kormány rendszeres nemzetellenes uszítása, hisztéria keltése miatt jelenleg nemzetbiztonsági szempontból magas kockázatúnak számít. Verőce, méreténél fogva rendészetileg könnyen áttekinthető.

Vajon kinek az érdeke, hogy bosszú bosszút szüljön? Kinek az érdeke az ellentétek szítása, a polgárháborús helyzet fenntartása és a rendkívüli állapot bevezetése?" - zárja sorait néhány költői kérdéssel a jobbikos nő. 

Színes program hazafiakkal

A Magyar Sziget programjában szerepel egyébként annak a júniusi, Ópusztaszeren tartott találkozónak a folytatása is, melyen a magyar széksőjobbos erők képviselői tárgyaltak az esetleges összefogásról. A mostani résztvevők Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Toroczkai László a HVIM tiszteletbeli elnöke, Kiss Róbert a Magyar Gárda főkapitánya, Zagyva Gy. Gyula a HVIM elnöke. Rajtuk kívül a júniusi találkozón ott volt még Budaházy György is, akit azóta a rendőrség terrorcselekmény gyanújával őrizetbe vett, valamint felszámolta a feltételezések szerint általa irányított Magyarok Nyilai nevű terrorcsoportot.

Régi emlék

A Hetek című hetilap 2005-ben közölt riportot a Magyar Sziget akkor rendezvényéről. Az alábbiakban ezt olvashatják:

"Magyarország egy bizonyos területét Magyar Szigetnek elnevezni kicsit olyan, mintha a Szaharában lekerítenénk egy részt, és kiírnánk, hogy homokozó. Persze, komolyan is vehetjük a verőcei kempingben immár ötödször megrendezett fesztivált. "Valami let?nt világot keresünk mindannyian a mai globazilált, arctalanított környezetünkben" – írja beköszöntőjében Toroczkai László főszervező. Ez esetben azonban fel kell tennünk a kérdést: mitől magyar a Magyar Sziget? Jó, a hullarészeg lányt a bejárat előtt tekinthetjük magyar sajátosságnak. A kannás bort és a Nagy-Magyarországról ábrándozó ifjakat úgyszintén.

De hogy kerül Árpád népe a hamburger, a Coca-Cola, a Kaiser sör vagy a nyugati cigaretta vonzásába? Az itt-ott felhangzó zaftos káromkodásokat megint csak értékelhetjük magyar jelenségként, akárcsak a szalonnás sült kolbászt. Na de mi közöm van nekem, becsületes magyar embernek Rudolf Hesshez? Akit itt, a magyar bazársoron címlapfotón láthatunk viszont egy zsírnáci újság, az Öntudat fedelén.

A táborban plasztikusan jelenik meg a magyar jobboldal egyik fontos problémája: a középjobb és a szélsőjobb kibogozhatatlan keveréke. Szikora Róbert például közismerten jobboldali, az azonban őt is meglepte, hogy zenekara egyik tagját kongói származása miatt inzultálta néhány magyar szigetes látogató. A hölgy ezek után nem is vállalta a fellépést.

Nem úgy Rákay Philip. Orbán Viktor állandó kérdező riportere vagy nem tudta, vagy nem zavarta, hogy az őt is vendégül látó Attila király nagyszínpadtól mintegy húsz méterre Szálasi Hungarizmusát és Bosnyák Zoltán Harc a zsidó veszély ellen – az antijudaizmus kézikönyve cím? m?vét árusítják. Többek között. Mert a gépzene szerelmesei korabeli Wermacht-indulókat is kaphatnak itt CD-n.

Az említett keveredés újabb példái: Ifjúsági Kerekasztal a Fidelitas, a MIÉP és a Jobbik részvételével, római katolikus szentmise Katona István megyéspüspökkel és neonáci koncertek az Oi-korral, a Nemzeti Fronttal és a Magozott Cseresznyével. A teljesség igénye nélkül.

A fesztivál utolsó napján, kedden már eléggé tompultnak tűnnek a Magyar Sziget résztvevői. Körülbelül ötszáz fő lehet jelen, nem tudom, siker ez vagy kudarc, a szervezők tízezerre számítottak. A többség ruházata minimum felerészben fekete, sok a "magyar vagyok, nem turista" szöveg, jellegzetes a tar fő, és akad, aki nemes egyszerűséggel NAZI-ként határozza meg önmagát, legalábbis pólófeliratában.

A nagyszínpadon "nemzetközi" beszélgetés zajlik. Amikor befutunk, éppen egy észt származású fiatalember osztja az észt, türelmem öt perc múlva fogy el, mikor is egy hallgató a harminc közül azt kérdi: hogyan viszonyulnak ma az észtek a Szovjetunióhoz? Ballagjunk tovább.

Az íjászok éppen csomagolnak, amit igen fájlalunk, mert a hét során nem csak nyilasok nyilazhattak. Vezetőjük ébersége mindenesetre nem lankad: fotóriporterünket lendületesen kérdőre vonja, mit, kinek, miért és kinek az engedélyével kíván megörökíteni. A "mitől magyar a Magyar Sziget" felvetésre azonban nem válaszol. Mivel a Beatrice éjjeli koncertjét már nincs kedvünk kivárni, elindulunk a kijárat felé. A mentőautó is éppen ekkor fut be a hullarészeg lányért." 

atv.hu

További belföldi híreink