Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-08-04 11:20:00

Sándor István: Politikai megrendelésre ölhetik a romákat + videó

Nem zárható ki, hogy külföldről érkeztek, akár fizetett ex-katonák az elkövetők.

Elképzelhető, hogy politikai megrendelésre követik el a romagyilkosságokat, az ország közbiztonságának az aláásására - mondta Sándor István, "Papa", korábbi főnyomozó.

Sándor István szerint a bűntény felderítéséhez a motivációt kell megfejteni: valakinek olyan – nem anyagi – haszna származik ebből, ami miatt megéri vállalni ezt a sorozatot. „Ez több mint rasszizmus: ágyban fekvő anyát és gyermekét ennél erősebb motívumból lőhetnek le.” – mondta Sándor István, aki szerint a romák azért válhattak célponttá, mert rajtuk keresztül lehet destabilizálni az ország közbiztonságát.

„Az egész magyar cigányság célponttá vált” – mondta a volt főnyomozó. Sándor István úgy véli, hogy a gyilkosságokat gondos terepmunka előzi meg: a földrajzilag egymástól távol eső helyeken csapnak le, szétaprózva ezzel a rendőri készültséget, a falu szélén, ahonnan könnyen el tudnak menekülni, védetlen emberekkel szemben.

A főnyomozó emlékeztetett rá: 1996 vége és 1998 tavasza között hasonló helyzet volt: a robbantás-sorozattal az ország közbiztonsági helyzetét akarták szétzilálni. Akkor is több halálos áldozat volt.

Ami tény: jólszervezett, céltudatos „csapat” követi el a romagyilkosságokat – hangsúlyozta Sándor István. „Például a vadászpuska használata is erre utal, mivel ez kevés, és nehezen azonosítható nyomot hagy maga után. Aki gyilkolt, nem először gyilkolt, és nem itt kezdte. Ezért nem lehet kizárni azt, hogy külföldről érkeztek, akár fizetett volt katonák az elkövetők.” A csoportban kell lenni egy irányítónak, aki tudatosan eltervezi a gyilkosságokat, végrehajtóknak és a kettő közötti közvetítőknek. A magyar rendőrség jelenleg nem rendelkezik olyan operatív állománnyal, aki be tudna épülni egy ilyen csoportba.

Sándor István úgy véli, hogy ha tízszer ennyit kínálnak fel, akkor sem hozhat eredményt a jelenlegi nyomozás, amennyiben nem kapcsolódik hozzá titkos, „élőerős” információgyűjtés, operatív nyomozás.

atv.hu

További belföldi híreink