Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-07-11 17:10:09

Nézze meg az esztergomi botrány képeit! Törvénytelen bontás

Az engedély nélküli bontás képei.

Meglepetésszerűen, az érintettek értesítése nélkül elbontották az esztergomi Bástya áruház felső szintjére vezető rámpa közepét, ezzel megnehezítették az épület megközelítését - mondta el még szerdán az MTI-nek az áruház tulajdonosa, aki szerint az önkormányzat a bontással el akarja lehetetleníteni az ingatla\"\"nt, mert útjában áll egy városi szálloda- és fürdőkomplexum építésének.
Horváthné Kiss Hilda elmondta, hogy a bontást szombaton és vasárnap végezték el. Amikor rendőrséghez fordult, a munkások nem tudtak jogerős bontási engedélyt felmutatni, azonban a hatóság nem állította le a munkálatokat. A rámpát 1980-ban a Bástya Áruházzal együtt építették, hogy gyalogosan fel lehessen jutni az öt méter magasban kialakított gyalogospasszázsról nyíló üzletekhez. A létesítmény azóta az áruházhoz tartozik.

Az önkormányzat sajtóközleménye szerint "Esztergom teljesen jogszerűen, saját tulajdonában és birtokában eljárva kezdte meg a városkép-átalakító nagyberuházás, a Fürdő Szálló-projekt előkészítését". A közlemény szerint a rámpa elbontása nem engedélyköteles, és indokolatlan az áruház tulajdonosainak birtokvédelmi kérelme, mivel a rámpa a város tulajdona.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az MTI kérdésére elmondta, a bontás műemléki jelentőségű területen van, ezért a hivatal véleményét ki kellett volna kérni, azonban ez nem történt meg. Mezős Tamás hozzátette, a bontáshoz az önkormányzatnak engedélyre lett volna szüksége, melyet összeférhetetlenség miatt a helyi jegyző ki sem állíthat, ezért azt egy másik város építéshatóságánál kell kérelmezni.

\"\"Horváthné Kiss Hilda, az áruház tulajdonosa elmondta, a történtek hátterében az önkormányzat 10-12 milliárdos beruházási terve áll, amit az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Regia Civitas Kft. valósítana meg a Bástya Áruház mellett. A beruházók meg akarták vásárolni az ingatlant, azonban a vételárban nem tudtak megállapodni. A bontás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek rongálás és birtokháborítás miatt.

A bontással kapcsolatban az önkormányzat közleményében leszögezte, hogy tevékenységgel kapcsolatban "képtelenség rongálást említeni: Esztergom önkormányzata éppen a tulajdonában és ingatlanán álló rámpa eltűnésében érdekelt, más tulajdonában nem okozott kárt".

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink