Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-07-02 12:14:06

Gyorshír: jogerősen feloszlatták a Magyar Gárdát

Ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Délelőtt 9-kor kezdődött iratismertetéssel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület megszüntetése iránti polgári per másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A Fekete Sas utcai épületet bejáratát a rendőrség már két órával a kezdés előtt lezárta.

Az iratismertetés után az alperes ügyvédje, Gaudi Nagy Tamás arról beszélt, miért nem helyállóak a - Fővárosi Főügyészség, mint - felperes érvei. Mint mondta, a „Gárda nem lépte át azt a határt, hogy fel kellene oszlatni. Gaudi szerint attól, hogy valakiknek nem tetszik, még nem lesz jogszerűtlen a Magyar Gárda Egyesület létezése.

Dr. Nagy László ügyész azt kérte, hogy a bíróság hagyja helyben az elsőfokú ítéletet, mivel az alperes semmilyen új momentumra nem hívta fel a figyelmet az előző tárgyalás óta, így változtatni sem szükséges az ítéleten.

Korábban azt írtuk, nincsenek a helyszínen gárdisták, ám az atv.hu tudósítója azt jelentette, négy gárdistaruhába öltözött férfi is van az épületben.

Ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Fellebbezésnek helye nincs. Ennek értelmében a Magyar Gárda Egyesület megszűnt, mivel Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletével tavaly decemberben oszlatta fel az egyesületet.

A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-én, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi a társadalmi szervezet megszüntetését.

A demonstráción a felszólalások középpontjában a "cigánybűnözés" állt, amelynek áldozata a felszólalók szerint a magyar lakosság, és amelyről szerintük a média hallgat. Az ügyészség szerint az egyesület a tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi, működése a cigány népcsoport szabadságának és jogainak olyan fokú sérelmével jár, amely indokolja a feloszlatást.

A helyszínen jelen van Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki korábban úgy nyilatkozott, az egyesület megszűnése nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem fognak a fekete ruhás csoportok felvonulni ott, ahol szeretnének.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink