Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-06-04 15:35:46

Alkotmányellenes a Jobbik szlogenje

A testülethez egy magánszemély fordult.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén kimondta: alkotmányellenes a Jobbik Magyarországért Mozgalom által hangoztatott „Magyarország a magyaroké!” szlogen. A Jobbik azonban nem tervezi a szlogen „Magyarország a magyaroké, minden egyéb etnikumé és a külföldieké is!” jelmondatra történő módosítását, a mostani ugyanis tökéletesen tükrözi a párt célkitűzéseit- írja a barikad.hu.

A testülethez egy magánszemély fordult, mivel a Jobbik szlogenje szerinte ellentétes az Alkotmánnyal. Az ugyanis kimondja, "a Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők". A „Magyarország a magyaroké!” jelmondat számos plakáton és szórólapon, és a párt internetes oldalán is feltűnik.

A magánszemély hivatkozott a „Börtönbe Gyurcsányékkal” szlogenre is, amivel kapcsolatban az OVB korábban már megállapította az alapelv sérelmét, amit a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyott. A Jobbik azonban nem tett eleget az eltiltásnak, és a szlogen a mai napig látható plakátokon és szórólapokon. A barikad.hu szerint azonban van ennél durvább is, Nagy-Britanniában a Brit Nemzeti Párt választási jelszava a „Börtönbe a disznókkal”, őket mégsem marasztalták el a szlogen miatt.

Az OVB elnökhelyettese, Halmai Gábor érvelése szerint a szlogen kirekesztő. A határozatot egyébként a Jobbik mellett a Fidesz küldötte sem támogatta. Bordás Vilmos Fidesz-delegált azt mondta, a jelmondatot magát kell nézni. A kisebbségek Magyarországon ugyanolyan magyarok, mint bárki, ezért nem támogatta a jogsértés megállapítását. Novák Előd, a Jobbik delegáltja szerint a szlogen véleményt, politikai akaratot tartalmaz, azt, hogy Magyarország legyen a magyaroké, nem pedig tényállítást.

Ajánlom

További belföldi híreink