Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-06-02 06:30:24

„Emberellenes nézetek” Az ELTE elhatárolódik Morvai Krisztinától

444 magyar demokrata és 5 civil szervezet tiltakozását tartalmazza az a nyílt levél, melyet szerkesztőségünkhöz is eljuttattak.

Az aláírók Morvai Krisztina megnyilatkozásaival szemben tiltakoznak, „aki emberellenes nézeteinek terjesztéséhez egy közpénzből finanszírozott állami egyetem katedráját használja fel hátvédként”. Az egyetem rektora - az egyetem vezető testülete, a jogi kar dékánja, oktatói és hallgatói nevében - elhatárolódott Morvai Krisztina nézeteitől. „Az ELTE hallgatói, oktatói és munkatársai, az ELTE vezetői értekezlete, az Állam –és Jogtudományi Kar dékánja és az ELTE rektora már az érintett írás novemberi megjelenésekor megdöbbent a cikkben foglaltakon; annak sem tartalmával, sem stílusával nem tud egyetérteni és attól minden adandó alkalommal elhatárolta magát”- írta még februárban Dr. Hudecz Ferenc rektor.

A nyílt levél szerint a Jobbik EP- listavezetője „az ősi magyar virtus” nevében lényegileg kitessékeli Magyarországról a magyar állampolgárok tízezreit. „Morvai Krisztina szépnek és kívánatosnak tartja, hogy az ANTISZEMITIZMUS (csupa nagybetűvel!) és fasizmus érintettjei félelemben éljenek saját hazájukban, sőt - továbbmenve ennél - szépnek tartaná, ha "becsomagolnák legendás bőröndjeiket" és bőröndöstől távoznának innen mielőbb. Ez a vélekedés éppoly ártalmas, amilyen emberellenes. Ezúton tiltakozunk ellene valamennyi jóérzésű magyar állampolgár nevében. A demokratikus jogegyenlőség elkötelezettjeiként visszautasítunk mindenféle kirekesztő megnyilvánulást. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nagy múltú Eötvös Loránd Tudományegyetem állományában olyan oktató tanítsa a magyar fiatalokat, aki antiszemita nézeteit a széles nyilvánosság előtt hangoztatja”- áll a nyílt levélben, melyet olyan neves közéleti személyiségek írtak alá, mint dr. Angelusz Róbert, dr. Heller Ágnes, Kertész Péter, dr. Ormos Mária, Salamon András, Szász István, vagy dr. Tamás Gáspár Miklós.

Az 5 aláíró civil szervezet a MEASZ - Összefogás a Demokráciáért Országos Egyesület, a Családokért Polgári Egyesület, a MaZsiKe, az Európai Feminista Kezdeményezés és a Zöld TETT Társulás.

Az ÉS-ben megjelent nagy port kavart cikkben többek között az általa Izrael érdekeit képviselőnek tartott „magukfajta” újságírók ellen emelte fel a hangját a jogásznő. Ekkor használta először a „magukfajta” „magunkfajta” jelzőt, előbbieket a vele egyet nem értőkre, utóbbit pedig a magyarokra aggatva. „...Mi magyarok nem vesszük szó nélkül tudomásul, hogy gyarmati sorra ítéltek bennünket, s nem úgy reagálunk az Önök szeretett főnökének, Simon Peresznek Magyarország felvásárlásáról szóló tájékoztatójára, hogy azt mondtuk volna: Shalom, Shalom, jöjjön csak bátran, és szolgálja ki magát.”- írta 2008 novemberében Megyesi Gusztáv cikkére reagálva az ÉS-ben.

Morvai Krisztina életéről, tanári és politikai karrierjéről szóló portrénkat itt olvashatja!

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink