Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-05-29 10:03:39

Morvai Krisztina portréja: Gyurcsány miatt lett hazaszerető

Liberális családvédőből névházasságban élő szélsőjobbos.

Tavaly szeptemberben robbant a hír: Morvai Krisztina jogász, egyetemi docens fogja vezetni a Jobbik Magyarországért Mozgalom listáját az Európa Parlamenti választásokon. Honnan indult Morvai, és vajon mi vezethetett ahhoz, hogy liberális szemléletét szélsőjobboldalira cserélje?

A boldog békeidők

Morvai 1963-ban született Budapesten. Az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumában érettségizett biológia-latin tagozaton, majd az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán diplomázott 1986-ban. A bírói szakvizsga megszerzése után, 1987-től ugyanezen intézmény büntetőjogi tankszékén kezdett el tanítani, és tanít mind a mai napig, jelenleg docens beosztásban. 1989-ben a Londoni Egyetem Kings College Jogi Karán tanult, ahol Master of Law tudományos fokozatot szerzett.

A kilencvenes évek elején tanított az Egyesült Államokban, 1995-ben pedig Strasbourgban töltött egy évet, ahol az Európai Emberi Jogi Bizottság jogászaként dolgozott

Harc a melegekért

A meleg-ellenes Jobbik listavezetőjéről sokan talán el se hinnék, hogy ebben az időben még a homoszexuálisok jogaiért (is) harcolt. 1993-ban például ő készítette azt a három melegszervezet által jegyzett beadványt, amely szorgalmazta, hogy a homoszexuális nemi kapcsolat esetén az addigi 18-ról a 14 életévre szállítsák le a beleegyezés határát, vagyis önkéntesség esetén egy 14. évét betöltött fiatallal történt homoszexuális aktus ne számítson megrontásnak, így ne legyen büntethető.

A PhD fokozatot 2003-ban kapta meg, disszertációjának témája a családon illetve párkapcsolatokon belül elkövetett erőszakos bűncselekmények büntető anyagi és eljárásjogi, valamint kriminológia összefüggése volt. 2002 és 2006 között az ENSZ Nőjogi Bizottságának (CEDAW) tagja volt és New Yorkban dolgozott.

Ahol elszakadt a cérna

A kezdetben liberális világnézetű jogász életében a pálfordulást sokan ez utóbbi tisztség elvesztéséhez kötik. 2006-ban ugyanis a magyar kormány nem kívánta meghosszabbítani tagságát a CEDAW-ban. Morvai akkoriban az Izraelben élő arab nők „embertelen életkörülményeiről” végzett vizsgálatokat, melynek eredményeképpen Izrael „bepanaszolta” a magyar kormánynál. Mint utóbb elmondta, a magyar kormány azzal, hogy visszahívta tisztségéből, az izraeli vezetésnek kívánt megfelelni.

Helyére Pető Andreát javasolták, aki Morvai szerint „jól ismert cionista aktivista, alapító tagja és vezetője egy befolyásos zsidó nőszervezetnek”. Ez a szervezet egyébként az Esztertáska nevet viseli, és a feminista zsidó nők hagyományőrző közhasznú kulturális alapítványaként működött, akkoriban négy taggal. A befolyásos jelző ennek ismeretében meglehetősen túlzónak tűnik Morvai szájából. Petőt végül nem választották be a nőjogi bizottságba, amiben nagy szerepe volt Morvainak is. Sérelmeit ez nem enyhítette, annál is inkább, mert őt sem bízták meg újabb négy évre a feladattal.

Betegség és zavargások

Az atv.hu értesülései szerint Morvai Krisztina 2006 nyarán egy súlyos betegségből lábadozott. Bár felépült, állítólag félrekezelték, ami üldözési mániát eredményezett, mivel a jogásznő szándékosságra gyanakodott.

Az újabb fordulópontot a 2006 őszi zavargások jelenthették. Október 23-án Morvai a gyerekeivel együtt részt vett a Fidesz nagygyűlésen. Hazafelé tartva a rendőrök sorfalába ütközött, és a könnygázgránátok valamint a gumilövedékek elől egy bérház udvarába kényszerült bemenekülni. Az ominózus nap élményei késztették rá, hogy 2006. november 15-én életre hívja a Civil Jogász Bizottságot, ami a 2006-os őszi tüntetések és demonstrációk elemzését végezte.

Az elkészült jelentést 2007 februárjában hozták nyilvánosságra, és elsősorban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnököt tették felelőssé az eseményekért, mondván „tudott a rendőri brutalitások tényéről, az aránytalan rendőri fellépésről, s nemhogy vizsgálatot nem rendelt el ezekkel kapcsolatban, de kifejezetten biztatta, utasította a rendőri vezetőket a további erőszakra, jogsértésekre”. Morvaihoz közeli források szerint, a jogásznő később úgy nyilatkozott, Gyurcsány iránti gyűlölete hozta ki belőle a hazaszeretetet.

A jelentés után erős bírálatok érték Morvait, Gyurcsány antiszemitának titulálta a jogásznőt, a jelentést pedig „szemétkosárba valónak” nevezte. De nem csak a kormány részéről érték támadások, magának a Bizottságnak az elnöke (Völgyesi Miklós) is úgy nyilatkozott később a HVG-nek, hogy Morvai Krisztina „lejáratta őket a nyilatkozataival”.

Magukfajták, magunkfajták

Morvai újabb, nagy port kavart megmozdulása az Élet és Irodalom Visszhang rovatában 2008 novemberében megjelent levele volt, amiben az általa Izrael érdekeit képviselőnek tartott „magukfajta” újságírók ellen emelte fel a hangját. A jogásznő ekkor használta először a „magukfajta” „magunkfajta” jelzőt, előbbieket a vele egyet nem értőkre, utóbbit pedig a magyarokra aggatva. Néhány felejthetetlen sor Morvai tollából:„...mi magyarok nem vesszük szó nélkül tudomásul, hogy gyarmati sorra ítéltek bennünket, s nem úgy reagálunk az Önök szeretett főnökének, Simon Peresznek Magyarország felvásárlásáról szóló tájékoztatójára, hogy azt mondtuk volna: Shalom, Shalom, jöjjön csak bátran, és szolgálja ki magát.”, írta 2008 novemberében Megyesi Gusztáv cikkére reagálva az ÉS-ben.

Zavargások újfent

Morvai 2008. március 15-én részt vett a Magyar Önvédelmi Mozgalom gyűlésén, hazafelé tartva pedig ismételten összetűzésbe került az általa diktatórikusnak titulált rendőrséggel. Idén március 15-én már a Jobbik Európa Parlamenti listavezetőjeként tartott beszédet a budapesti Deák téren. Este 9 óra után Morvai egy kis csoport élén távozott a tüntetések helyszínéről. A Nádor utcában haladtak, mögöttük a rendőrsorfallal, amikor több rendőr elfutott mellettük, körbezárták a csoportok, majd Morvait és a többi jelen lévőt könnygázzal fújták le, és megpróbálták a jogvédőket leteperni.
Két nappal később Morvai közleményt adott ki, illetve sajtótájékoztatót tartott a történtekről. Véleménye szerint a rendőri támadás politikai jellegű volt, így próbáltak üzenni számára, hogy ne védje a szólásszabadságot. A jogásznő azt is kijelentette, az Európai Parlament elnökéhez levélben fog fordulni az őt ért atrocitások miatt.

Család

Férje Baló György az ismert televíziós személyiség, három gyermekük van. Bár a válásra hivatalosan nem került sor, Morvai nemrégiben a Heti Válasznak úgy nyilatkozott, „a gyerekeknek az a legjobb, ha mindkét szülő neveli őket, de életvitelszerűen már nem élünk együtt. Egy házban két külön háztartást vezetünk”. Baló 2006 novemberében közleményben határolódott el felesége politikai nézeteitől. A családhoz közeli források azt atv.hu-nak azt mondták, az is hozzájárult kapcsolatuk megromlásához, hogy Morvai inkább a vallásos színezetű nevelést kívánta alkalmazni a gyerekeknél, míg Baló György ennek nem volt híve.

Az egyetem

2008 novemberében az ELTE-ÁJK dékán-helyettese, Földi András körlevelet küldött szét az egyetemen. A levélben egyre fokozódó aggodalmának ad hangot Morvai nyilatkozataival kapcsolatban. „Olyan oktatónak, aki rendszeresen szélsőséges, kirekesztő politikai megnyilatkozásokat tanúsít, amelyek tónusuktól, stílusuktól eltekintve is mélységesen méltatlanok az egyetemi oktatóhoz, nincs helye az egyetem polgárainak közösségében.", írta Földi. Morvai jó szokásához híven, nyílt levélben válaszolt az ellene felhozott vádakra. Az ügy kirobbanása után számos blog és internetes fórum foglalkozott a tanárnővel. A hozzászólok többsége védelmébe vette Morvait, mondván a szakmai részhez semmi köze a politikai beállítottságnak. Morvai ugyanis jó szakember, az órái érdekfeszítőek és tanulságosak, vélekedtek diákjai.

Szeret levelezni

Morvai Krisztina számtalan nyílt levelet jegyezhet politikai pályafutása alatt, az egyik legérdekesebb Hernádi Judit színművészhez írt elmélkedése volt. Mint Morvai a levélben elmondja, nem érti, Hernádi hogyan képes hosszú évek óta, látszólag minden aggodalom nélkül részt venni a Heti Hetes című „gyűlöletshow-ban”. Morvai szerint Hernádi „hétről hétre sértegeti, gúnyolja, gyalázza azokat a magyar embereket, akik történetesen nem a balliberális eszmékkel azonosulnak”. A levélben kéri Hernádit, ne vegyen tovább részt a műsorban, máskülönben nem elképzelhetetlen, hogy az érzéseikben mélyen megbántott magyar emberek nem tűrnek tovább, és veszélybe kerülhet a normális élet.

„Nem szívesen nevezem magam jobboldalinak, mert a világ jelentős részén a jobboldaliságon azt értik, hogy elragadtatással gondolok Bush elnök politikájára, vagy barátja vagyok a globalizált nagytőkének”, vallott saját politikai krédójáról egy interjúban.

Egy internetes blog szerint Morvai egyéni tragédiája, hogy nem szakmai teljesítménye csúcsán lett közismert.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink