Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2009-05-05 12:00:00

Géndiagnosztika: segítség az egészséges élethez + videó

Falus András professzor volt a Reggeli Jam vendége.

„Most ért el a gének vizsgálata abba a stádiumba, hogy el tudjuk olvasni őket. Olyan ez, mintha egy egész könyvtár válna hozzáférhetővé, miközben eddig csak egy-egy kötetet tudtunk elolvasni” – érzékeltette az akadémikus, hogy milyen fejlődést ért el az elmúlt évtizedekben a tudomány ezen a területen.

„Nem kevesebb történt, mint, hogy megkezdődött a biológia írásbelisége. Az emberi genom feltérképezése megtörtént. Megnyílt egy ajtó, egy könyvtárban találtuk magunkat. Nem tudjuk olvasni ugyan még mindazt, ami ebben a könyvtárban található, de a biológia és az informatika együttműködése, házassága egy új rendszer és rendszerszemlélet kialakulását eredményezi, és ennek beláthatatlan távlatai vannak.” Falus András ugyanakkor hangsúlyozta, hogy senki nem képes arra, hogy meghatározza egy ember várható élettartamát, de abban a géndiagnosztika segíthet, hogy miként lehet tudatos életvitellel segíteni a veszélyek megelőzésében.

„A genetika rohamos fejlődésével, az emberi genom leírásával napjainkban az orvostudományban paradigmaváltás zajlik. Az életkor hosszabbodásával az emberiség olyan új problémákkal, betegségekkel találkozik, melyek a korábbi generációk számára – az átlagéletkor rövidsége miatt - ismeretlenek voltak. Szembesültünk azzal, hogy az élettartam növekedésével megfogalmazódik az igény arra, hogy az életminőség az elvárt szinten maradjon, hogy időskorban se szoruljunk mások gondoskodására. A prevenció, a kockázatok felismerése, a betegségek koncepciózus megelőzése kulcsfontosságúvá válik.” - tette hozzá Marton István klinikus, a génvizsgálatokat Magyarországon először elérhetővé tevő Quintness Healthy Aging Club Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ajánlom

További belföldi híreink